tisdag 3 juli 2012

Att dra till Lanta - Praktiska tips

Igår såg jag filmen Revolutionary Road, med Kate Winslet och Leonardo di Caprio, för andra gången. En intressant film om drömmen att leva ett annat liv, att hoppa utan fallskärm. De vill dra från 50-talets USA till sina drömmars Paris. De är trötta på att leva enligt mallen. Han tycker att hans jobb är meningslöst och hon är allt annat än en hemmafru i själen. Nu begår de det stora misstaget att inte låta drömmen ta tid att manifestera och även missar de att ticka av så många farhågor som möjligt. Tillslut när hon tar hans hand för att hoppa, backar han på stupkanten. Han faller offer för andras åsikter och förväntningar och släcker hennes själ.

I den underbara planeringsfasen!
Riktigt så stort steg är det inte att dra till Lanta en säsong och hundratals svenska familjer gör det varje år. Men faserna i processen är desamma, särskilt första gången man ska iväg. Reaktionerna från omgivningen kan också vara som på 50-talet, från vissa. Otroligt men sant.

Jag får en hel del frågor och mail just nu om att säsonga på Lanta och tänkte bjuda på en kort intro till det som flest undrar över: Är skolorna verkligen likvärdiga skolorna hemma? Vart ska man bo? Vilken typ av visum behöver man?

Skolorna

Det finns två svenska skolor på Koh Lanta. Sanuk School och Lilla svenska skolan. Båda är ungefär lika stora och båda har fantastisk personal. Är man bra på att rekrytera och har 450 sökande till de 10 lärartjänsterna, så får man bra lärare och jag vill påstå att båda rektorerna lyckas väldigt bra med att rekrytera de allra bästa lärarna. ALLA jag har träffat är nöjda med skolorna. Vi har provat båda, en säsong på varje. Oroa dig inte för barnens skolgång. Oavsett vilken årskurs de ska gå. Jag skulle vilja påstå att barnen lär sig mer i skolorna på Lanta än hemma. Här har de ett individuellt schema som ska göras varje vecka, en liten klass, ingen spilltid och gräddan av lärare. Dessutom använder de sin engelska dagligen, blir mer medvetna om globalitet, geografi, miljö, religion och sociala frågor eftersom det blir väldigt påtagligt i landsbygdens Thailand. Min upplevelse är att de är mer motiverade att studera på Lanta än hemma. Och det gäller inte bara mina barn.

Ytterligare ett språk!
Skola

Förskola

Pedagogisk lunch

Boende

Koh Lanta har många stränder. Skolorna ligger på Klong Dao i norr. Klong Dao kan vi kalla för "charterstranden". Hit går flest charterresor. Här är koncentrationen av svenskar som högst. Här är det långgrunt och resorterna ligger vägg i vägg längs hela stranden. Lite dyrare och, enligt min mening, lite tristare. Men vill du ha gångavstånd till skolan och inte köra tuktuk eller moppe, är det här du ska bo.

Long Beach, eller Pra Ae, är nästa strand söder ut. Betydligt mer paradis och softare. Dock inte lika barnvänligt då det snabbt blir djupt. Här är det mer internationell stämning, alla typer av folk. Lite coolare, lite bättre, lite billigare. Och härifrån har båda skolorna skolskjuts om man vill köpa den tjänsten. Annars behöver man som sagt ett fordon när man bor här.
Skolskjuts


Long Beach en vanlig tisdag i februari...

Man kan så klart bo längre söder ut, men det är få som gör. Det finns dock fina villor på Klong Kong, fantastiska bungalows på min favoritstrand Relaxed Bay. Ytterligare en möjlighet är att bo norr om Klong Dao, i Saladan, dvs där färjan kommer i land och där de flesta affärerna ligger. Därifrån är det också möjligt att gå till skolorna. Att bo så långt ner som Klong Nin är inte att rekommendera, det blir för långt att köra varje dag och barnen kommer inte ha några kompisar på sin strand.

Boendet är kanske det som är svårast när man inte har varit på Lanta tidigare. Det är också oftast betydligt dyrare än man förväntar sig och många agenter har, enligt min åsikt orimliga villkor i sina kontrakt. Så lägg ner lite tid på att hitta ett bra boende med rimliga villkor. Stirra er inte heller blinda på de svenska agenterna, det finns andra som hyr ut på Lanta, t.ex. brittiska agenter, eller försök hyra direkt från ägaren.

Det är oftast billigare eller samma kostnad att hyra en lägenhet eller en liten villa som att hyra en bungalow på en resort. Har man dessutom små barn som går och lägger sig relativt tidigt för att gå upp till skola eller förskola betyder det att man spenderar en hel del tid i sitt boende. Då är det attans skönt att bo bra, med sällskapsdel och TV och internet. Det tycker i alla fall vi!
Soffgruppen att hänga i för hela familjen inkl mormor på besök!
Schysst utsikt är en bonus.

Visum
Visum söker man personligen på Thailands ambassad i Stockholm. I god tid. Räkna med att du missat någon blankett eller att fotona inte är på rätt papper och att du får komma tillbaka en annan dag. Det är ju Thailand... Om man ska vara borta längre än 90 dagar söker man ett "60 Days Double Entry Tourist Visa", vilket innebär att du kan resa in i landet två gånger och vid varje tillfälle få 60 dagar. Väl i landet kan du söka och betala för ytterligare 30 dagar vid "Immigration office", t.ex. i Krabi, alltså totalt 90 dagar. Och med en visumresa, dvs lämna landet, kan man alltså få ihop 180 dagar. Skulle man vilja stanna längre än så får man antingen resa ut var 30:e dag och få automatiskt turistvisum vid inresa med flyg (landvägen ger bara 15 dagar!) eller så måste man ta sig till en Thailändsk ambassad utomlands och söka nytt 60-dagars visum. Ska ni vara borta kortare än 90 dagar räcker det alltså med ett "60 Days Single Entry".

Sen till den ständiga frågan om barnens visum. De behöver, vad vi har förstått och kört på, visum från ambassaden i Sverige. Däremot behöver de inte förlänga sina visum på plats.

Tips från coachen: Överträd INTE era visum. Det går och man får betala "Overstay", MEN det ses inte med blida ögon och vill man söka visum igen är det en plump i protokollet. Så låt bli.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar