måndag 17 september 2012

Sanna Ehdin - den sanna hälsogurun

Igår var jag på en intim föreläsning med Sanna Ehdin. Det var en del av Yogayamas Teacher Training, som jag gavs möjlighet att delta i.

Sanna är fil.dr i Immunologi och har en lång forskarkarrär bakom sig. 1999 skrev hon boken "Den självläkande människan" för att inspirera och berätta för människor att makten över sin egen hälsa ligger till största del i var och ens händer. Att vi med kost och rätt val i livet kan hålla oss betydligt friskare. Hon knyter ihop medicinsk forskning med ett holistiskt förhållningssätt till vår hälsa. Knyter ihop västerländska krav på beprövad erfarenhet med österländska bevisade resultat. Efter 1999 har det har det blivit många böcker och Sanna har sålt runt en miljon exemplar översatta till tiotalet språk.




En viktig del som Sanna länge försökt förklara är hur obra det är att stoppa i sig socker och stärkelse (som ju spjälkas till socker), hur det påverkar energin negativt, hur sockertoppar och dippar stressar kroppen, hur det skapar ett onaturligt sug med sin bas i hjärnans beroendecentrum, och att det finns ett inflammatoriskt samband. Där satt vi, alla redan frälsta. Inga som käkar onödiga carbs liksom...

Då prasslar det till. Tjejen bredvid mig halar upp en påse från Pressbyrån. Efter lite mekkande får hon fram... ett pain au chocolat! DET tycker jag var både modigt och kul! Nu är ju inte yogis några dömande själar, så det var inga höjda ögonbryn. Men många log nog lite inombords.

Sen gick två timmar snabbt som vinden. Vi hade kunnat lyssna, prata och diskutera och praktisera en hel dag. Lätt. Det var kost och metabolism, nanopartiklar och ekologi. Hur livet påverkas beroende på om hjärnan eller hjärtat är i centrum och att det där med energin som vi alla upplever (hög och låg, positiv och negativ, och dess effekter), men inte kan skära i med skalpell, finns där på riktigt och hur vi kan påverka den. Emotionell vs. andlig insikt hann vi också med. Puh. Jag har MÅNGA sidor med kloka anteckningar att bearbeta. Känner mig glad och privilegierad att jag fick vara med.

Den här boken läser jag just nu. Rekommenderas!
Jag och Sanna pratade om att det vore kul att ha en öppen föreläsning på Lidingö inom en inte allt för lång framtid. Sanna har bott på Lidingö många år, men nu förtiden bor hon i Kalifornien, så det kräver lite planering, men både hon och jag tycker det vore jättekul. Maila mig om du tycker det är en lysande idé!

Efter en sån eftermiddag infinner sig ett stort lugn. Det känns helt ok att dörren till hjärtat och själen står på vid gavel. Jag känner mig inte sårbar. Bara varm. It's good to be alive!

Michelle Featherstone – Good To Be Alive

4 kommentarer:

  1. Ja! Det vore otroligt kul att gå på en sådan föreläsning, kan du i så fall be Sanna annonsera om den på sin blogg. Överhuvudtaget tycker jag att hon borde föreläsa mer, vi är många som vill höra henne prata.

    SvaraRadera
  2. Hej! Ja, det finns så många intressanta ämnen att ta upp på framtida föreläsningar. Och när det blir dags ska vi så klart kommunicera det. Sist Sanna föreläste på Lidingö blev det snabbt fullbokat. Sanna har ju varit sjuk och är på väg tillbaka och har precis börjat föreläsa igen, och bor dessutom i huvudsak i Kalifornien.

    Om det är någon specifik inriktning från Sannas palett som intresserar er mest, skriv gärna det.

    Prenumerera gärna på min blogg, här till höger, eller på bloglovin.com, så missar du inget.
    Allt gott!

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Jag skulle också gärna höra en sådan föreläsning. Och jag blev väldigt nyfiken på emotionell vs. andlig insikt som du nämnde i inlägget ovan!

    SvaraRadera
  4. Nu är det dags! Missa inte Sannas föreläsning på Lidingö på onsdag, 20 augusti! Anmälan på www.lidingopilatesyoga.se

    SvaraRadera