lördag 19 januari 2013

Vardagsval

Första och andra skolveckan läggs till handlingarna. Vi har välkomnat vardagen. Gillar vardag. Fast vad är egentligen vardag? Diskuterade det med en nyvunnen vän häromdagen. Det är väl det som vi gör var dag, varje dag. Det som de flesta av våra dagar består av. Det som till största del är livet. Därför borde vi vara nogranna med vad vi fyller var dag med. Fundera på hur vi vill att vardagen ska se ut, och sedan se till att det blir så.

Vardag här på Lanta, för oss, är när skolan är igång. Men det som är bra är att varje gång vi startar en vardag här, har vi lite av ett vitt ark. Chans till nystart. Kanske är det det man behöver ibland, oavsett vart man befinner sig. Omvärdera och ifrågasätta och välja russinen ur kakan. Även hemma. Det är så lätt att allt rullar på rutin. Barnen har sina aktiviteter som de MÅSTE gå på. Man har ett hämta/lämna-mönster, som inte omvärderas. Middagsrutiner, umgängesrutiner, barnrutiner. Som man är trött på. Trött på vardag. Längtar till semester. DÅ. SEN. Då kommer det bli bra. Men det är ju vardagen som är livet. Medvetna val och prioriteringar utifrån sin egen värdegrund, inte den gängse.

För mig är nog vardag att känna mig hemma och bekväm i en miljö och situation som upprepar sig. Med åren har jag blivit så mycket bättre på att framför allt välja bort det som inte känns bra. Det finns inga skäl till att vara kvar i sådant som tar energi. Jag vill inte höra mitt eget gnäll. Allt är föränderligt. Se till att ändra små vardagssaker i livet till det bättre. Hela tiden. Jag vill fylla mitt liv med sådan som gör mig glad och får mig att må bra. Var dag.

Vardag hemma på Lanta är förutom skolan, läxor och lite aktiviteter för barnen, att känna sig hemma. Att gå till tandläkaren och frisören. Att hämta vatten i tuktuken och veta vart de har de bästa äggen. Att ha ett nätverk av vänner, som fungerar som en familj, som hjälper varann. Att anstränga sig att prata thai så långt det går och respektera att vi bor i Thailand och inte har flyttat Sverige hit. Att göra sådant som gör mig lycklig. Meningsfulla saker, vara med min familj, dela tid med vänner, driva mina företag, utveckla mina medarbetare, träna, yoga, spela spel, dyka och stå på huvudet!

Samling i salan i skolan. Thailändska nationalsången, varje måndag och fredag.

Samling på stranden för idrott.

5-6an har brännboll.
 
Dricka mycket. Sandiga ben. Det är vardag.


Träffa nya vänner. Gå i skolan. Lära sig läsa. Vardag.
 
Extra engelska med Sue, som är lärare från London. Var söndag.

Men mitt väsen kräver mer av vardagen. Jag vill höra tupparna gala och thaiorren hoa klockan sex.
Jag älskar att gå ner från djungeln till stora vägen då fukten fortfarande hänger i luften och hibiskusen ännu inte har öppnat sig. Jag vill ha soluppgång och hav. Jag vill ha ägg och bacon och kaffe. Jag vill ha yoga till havets brus.

Det är galet och fantastiskt, men det här är vardag. Jag har snart gjort hundra dyk just här. På Koh Haa, områdets mest välbesökta dykplats.
Det finns dem som gjort många fler. Och tro mig, det finns dem som klagar på den här vardagen.
Men så gör något annat då! Jag vill gilla den här vardagen. Ostört.

Mera vardag tack.
Sen hem och Skypa med kontoret!
Idag är P och Stora B ute och har dykvardag.
 
Jack Johnson, väldigt mycket vardag på Lanta, att de inte tröttnar... Men här kommer en av mina favoriter. Lyssna noga på texen. Livet kan gärna vara lite Upside Down ibland, då kanske man får luft under vingarna.

2 kommentarer:

  1. Mia! Allvarligt!
    Du är en lysande skribent!
    Jag förväntar mig en bok av dig.....
    Rubriken skulle kunna vara...
    "Vardag mitt i paradiset" eller
    "Rör inte min vardag"
    Stor kram från mig!

    SvaraRadera
  2. Bra skrivet. Vi får spinna vidare på temat ännu mer:-)

    SvaraRadera