söndag 30 mars 2014

Livet kan ändras i ett slag

Det är sällan det vi föreställer oss ska hända, som händer. Vad som helst kan hända, när som helst. Med det sagt kan vi inte gå och oroa oss för katastrofer för jämnan. Tvärtom. Lev i nuet och njut i fulla drag av alla bra dagar. Gör alla dagar du kan till just bra dagar. Uppfyll dina drömmar. Säg JA. Välj lycka. Spendera tid med dem du älskar. Ha roligt! Älska fullt ut!

Plötsligt kan allt förändras i ett slag. Plötsligt är det dags att börja oroa sig och alarmsystemet i kroppen går igång. Då är det ju bra om man har laddat fullt med positiv energi innan dess. Som en buffert liksom. Fulla depåer kan vara bra att ha.

Vi har testat alarmsystemet den senaste dryga veckan. Jag har blivit omskakad och påmind. Och jag har inte riktigt landat än. Fantastiska P drabbades plötsligt av en allvarlig hjärhinneinflammation. Inget man förväntar sig. Ta två Alvedon är ju ungefär det man tänker när huvudvärken slår till! Efter ett tag hajjade vi ändå att det här var inget som Alvedon rår på. 1177-ambulans-lumbalpunktion-akutrum-intensivvård. En omtumlande och obehaglig upplevelse både i och bredvid sjukhussängen. Efter det har han successivt piggat på sig på Infektionskliniken. Imorgon skrivs han ut från sjukhuset, efter tolv långa dagar, men full återhämtning kan ta tid.

Jag slås återigen av hur snabbt saker händer ibland. Hur vaksam man behöver vara. Hur viktigt det är att agera. Hur skört livet är. Och det som vi alla ska bära med oss när vi står inför vår omgivning: allvarliga händelser drabbar hela familjen och några till.

För min del gick jag från väldigt handlingskraftig och drivande i akutfasen till att övergå till enormt låg hjärnkapacitet. En stressreaktion. En person under stress kan till exempel: Titta in i kylskåpet. Konstatera att det är tomt och samtidigt inte veta hur man gör för att fylla det igen. Eller absolut inte ha en aning om var hon parkerade bilen för 15 minuter sedan och få leta igenom en hel gata utanför barnens skola. Eller beställa Serranoskinka i charken för att sedan bara gå därifrån. Utan skinka. Eller börja gråta när hon blir påkörd av en brysk lattemamma med Bugaboovagn på HM.

Yogan har många dimensioner. Just nu hänger jag i mitt yogasnöre som en livboj. Peace in mind. Surround yourself with ahimsa people. Trust love.

Tänk vad viktigt det är med människor med öppna hjärtan som väljer att gå bredvid när vi har svåra dagar. Ibland kliver de fram från helt oväntat håll. Ett par steg räcker ofta långt. Omtanken och lyhördheten och ibland handlingskraften från dessa människor är ju det som gör att man inte följer med över kanten. Då när man häpnar över hur många saker man faktiskt klarar av en vanlig dag. När den vanliga dagen känns allt annat än vanlig utan enbart övermäktig.

Vi vet aldrig vad som lurar bakom nästa hörn. Det är väl bra. Tänk om vi visste, vilken oro vi skulle tvingas bära på. Jobbiga saker drabbar ofta oförutsett och utan urskillning. Du har ingen aning om vad din granne, din klasskompis eller busschauffören går igenom. Det är ett, av alla, skäl till att alltid bemöta sin omgivning med vänlighet.

Listen to your inner voice. The answers will come.
Rebmember that love is the meaning of everything.
Always be kind.

Hjärnhinneinflammation är en allvarlig diagnos. Obehandlad är dödligheten hög och förloppet är snabbt. Därför ska du vara observant om någon i din omgivning får svår huvudvärk i kombination med nackstelhet, illamående och ljud- och ljuskänslighet och ta det på allvar och se till att personen kommer till sjukhus. Full återhämtning tar tid.

Stressreaktioner tar också tid. Det spelar ingen roll att "faran är över". Kroppen har förbrukat alla sina depåer. Så om du hamnar här. Be kind to yourself.

Tacksamheten och ödmjukheten är stor. Dagarna är värdefulla. Fyll dem med kärlek, mening och det som gör dig lycklig.

Jag riktar uppmärksamheten till alla er som går bredvid med öppna hjärtan och till kompetent vård på Danderyds Sjukhus.

Namaste!

Mariah Carey – Hero

1 kommentar: